De verandering

 

 

CONTACT

HOME

ARTIKELEN

 

Esoterie

Filosofie

Spiritualiteit

 

 


Artikelen

 


 

Wat is het verschil tussen de  'Waarheid' en de 'Werkelijkheid'?

 

Waarheid en werkelijkheid

De waarheid is datgene dat wij met onze scheppingskracht creëren. Onze overtuigingen scheppen waarheden, die echter illusies zijn. Er zijn dus net zoveel waarheden als de mens in staat is om met al zijn overtuigingen te scheppen.

De werkelijkheid is dat wat naar boven komt door de verbinding die wij leggen met onze bron, diep in ons. De werkelijkheid luistert naar de natuurlijke en kosmische wetten. De werkelijkheid kent als basis het besef van éénheid en het éénzijn van alles wat is en is gebouwd op de rotsachtige ondergrond van onvoorwaardelijke liefde. De werkelijkheid wordt ons ingefluisterd en toegefluisterd door ons geweten en komt voort uit “Onze Bron van Zijn”.

Iedereen heeft zijn eigen innerlijke Meester, zijn eigen onfeilbare innerlijke Gids en een waarachtig mens valt samen met zijn innerlijke Meester, zoals alle kleine kinderen dat doen.
Een waarachtig en echt mens heeft zijn Zelf (zichzelf) teruggevonden en valt samen met zichzelf en hij aanvaardt wat hij altijd al geweten heeft, ingefluisterd door zijn geweten.
Een waarachtig mens kan je dus uitsluitend vertellen wat je altijd al diep in je hart geweten hebt, maar waar je uit angst niet naar durfde te luisteren omdat je bang was om afgewezen te worden, of om uit de groep te vallen, of om voor gek te worden uitgemaakt en dus uiteindelijk , voor de lieve vrede, maar niet naar wilde luisteren.
Een waarachtig mens vertelt de werkelijkheid en de werkelijkheid is gruwelijk voor het Ego en dat wil zeggen dat als je de woorden van een waarachtig mens hoort, je ervaart dat je Ego klem komt te zitten tussen het gepersonifieerde Zelf en je eigen hogere Zelf en dat dat voor het Ego uiterst bedreigend en angstig voelt.
Over de werkelijkheid kan het volgende gezegd worden:

 • Als de werkelijkheid leuk zou zijn had allang iemand haar gevonden.

 • Als de werkelijkheid geld op zou leveren zou een ware goudkoorts zich van de mensen meester maken.

 • Als mensen verre ontdekkingsreizen zou moeten ondernemen om de werkelijkheid te vinden, hadden ze haar allang gevonden.

 • Als de werkelijkheid waardering en schouderklopjes van de medemensen zou opleveren, zou het geen geheim meer zijn.
   
 • Als de werkelijkheid waarschijnlijk zou zijn, dan zouden de mensen haar voor waar aannemen.
   
 • Als de kerken de werkelijkheid in pacht zouden hebben, zouden zij er ook geen moeite mee hebben.
   
 • Als de werkelijkheid wetenschappelijk zou zijn, zouden de universiteiten haar doceren.
   
 • Als mensen de werkelijkheid met geweld zouden kunnen vinden, hadden ze vast een bom bedacht om haar bloot te leggen.
   
 • Als de gevestigde orde de werkelijkheid zou kunnen gebruiken om het pluche te beschermen, had ze die zich al eeuwen geleden toegeëigend.
   
 • Als de rijken haar zouden kunnen kopen, was de werkelijkheid ongetwijfeld uitverkocht.
   
 • Als de werkelijkheid ingewikkeld zou zijn en veel kennis zou vereisen, zou de wetenschap haar zeker geweten hebben.
   
 • Als de mensen de werkelijkheid graag zouden willen horen, zou zij overal rondverteld en rondgebazuind worden.
   
 • Als de mensen de werkelijkheid zouden kunnen vinden door te doen en te presteren, was die taak allang volbracht.
   
 • Als de werkelijkheid bedacht zou kunnen worden, had in al die eeuwen, met al die grote denkers, toch zeker één haar bedacht.

Uit het bovenstaande kun je niet anders dan concluderen, dat de werkelijkheid pijnlijk is, onrendabel is, voor de hand ligt, hoon en verkettering oplevert, onwetenschappelijk is, anarchistisch, revolutionair, niet te betalen, eenvoudig, beschamend en ondoenlijk is en dat de werkelijkheid vooral niet bedacht kan worden.

De werkelijkheid is het grootste gevaar voor het Ego die zich maar al te graag koestert in de dualistische waarheid van de illusies, die vorm hebben gekregen door alle overtuigingen van alle mensen en die o zo graag de strijd aangaan met alle afwijkende overtuigingen van alle andere mensen.

Als je de werkelijkheid hebt gezien, hebt geproefd, hebt gevoeld, hebt geroken en hebt begrepen, ben je niet meer in staat om je druk te maken en om oorlog te voeren over alle waarheden.
Waarheden die gebaseerd zijn op illusies en die waar zijn zolang als de illusies in stand worden gehouden, waarheden die waar zijn zolang als ze waar zijn en tot het moment dat ze niet meer waar zijn en een nieuwe illusie de oude illusie weer heeft verdrongen.

 

 

 

Naar boven